מחקרים

האם ניתן להפחית עוד את שיעורי מחלת כבד שומנית בעזרת תזונה?

נמצא כי תזונה ים-תיכונית ירוקה, המקפידה עוד על צריכת פוליפנולים והפחתת בשר אדום, מפחיתה באופן משמעותי את השומן התוך כבדי ויכול להוריד את שיעורי NAFLD בחצי

08.12.2021, 17:09
תזונה ירוקה. אילוסטרציה

מטרת המחקר הייתה לבחון את יעילות התזונה הים-תיכונית הירוקה (Green-Mediterranean - MED), אשר מוגבלת עוד יותר בצריכת בשר אדום ומעובד ומועשרת בירקות ירוקים ופוליפנולים, על מחלת כבד שומנית לא אלכהולית (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease-  NAFLD) כפי שמשתקף מתוך אובן שומן תוך-כבדי (Intra-Hepatic Fat - IHF).

המחקר נקרא DIRECT-PLUS והוא בוצע בשיטת מחקר קליני אקראי למשך 18 חודשים. החוקרים בחרו 294 נבדקים עם השמנה בטנית או דיסליפידמיה וחילקו אותם לשלושה קבוצות התערבות תזונתית; התוויות תזונה בריאות (Healthy Dietary Guidelines - HDG), MED ו-green-MED, לצורך ירידה במשקל. בכל הקבוצות שילבו פעילות גופנית יחד עם השינוי התזונתי. בשתי קבוצות התזונה הים-תיכונית האיזוקלוריות הנבדקים צרכו אגוזי מלך בכמות של 28 ג'/יום (ובנוסף גם 440 מ"ג/יום פוליפנולים שסופקו להם). קבוצת green-MED צרכו גם תה ירוק (3-4 כוסות ביום) ושייק מנקאי ירוק (העשוי מצמח מים בשם Wolffia Globosa, בכמות של 100 ג'/יום, מסופק בקוביות קפואות; נוסף על 1,240 מ"ג/יום של פוליפנולים). החוקרים עקבו אחר שינויים באחוזי IHF בעזרת ספקטרוסקופיית תהודה מגנטית (Magnetic Resonance Spectroscopy - MRS).

תוצאות המחקר הדגימו כי 89.8% מהנבדקים (גיל ממוצע של 51 שנים, מהם 88% גברים, BMI ממוצע של 31.3 ק"ג/מ2; אחוז IHF חציוני של 6.6%, וממוצע של 10.2%; 62% עם NAFLD) הצליחו להתמיד בדיאטה למשך 18 חודשים. 78% מהם היו זכאים לבדיקת מעקב עם MRS. החוקרים ראו כי שיעורי הימצאות של NAFLD ירדו ל-54.8% בקבוצת HDG,י47.9% בקבוצת MED ו-31.5% בקבוצת green-MED, עם ערך p=0.012 בין הקבוצות. על אף הירידה במשקל הבינונית שנצפתה באופן דומה בשתי קבוצות התזונה הים-תיכונית, קבוצת green-MED הגיעו לכמעט פי שניים ירידה באחוזי IHFי(-38.9%), בהשוואה לקבוצת MED (-19.6%; p=0.035), ולקבוצת HDGי(-12/2%; p<0.001).

לאחר 18 חודשים, שתי קבוצות MED התייצגו עם רמות גבוהות באופן מובהק בפלסמה של פוליפנולים, בהשוואה לקבוצת HDG. מביניהם זוהתה עליה משמעותי ב-Narigrenin ו-2-5-Dihydroxybenzoic-acid בקבוצת green-MED.

ירידה משמעותית יותר באחוזי IHF נמצא קשור באופן ישיר ועצמאי לצריכה מוגברת של מנקאי ואגוזי מלך, הפחתה בצריכת בשר אדום או מעובד, שיפור בריכוזי פולאט בסרום וסמנים של אדיפוקינים וליפידים, שינויים בהרכב המיקרוביום (מגוון-בטא) וחיידקים מסויימים (p<0.05 עבור כולם).

מסקנת החוקרים הייתה כי שיטת התזונה החדשה, green-Mediterranean, עם הגברה של חלבונים ירוקים מבוססי צמחים ופוליפנולים כגון מנקאי, תה ירוק, אגוזי מלך והגבלה בצריכה בשר אדום ומעובד יכול להכפיל את ההפחתה בשומן התוך כבדי, בהשוואה לשיטות תזונה בריאות אחרות ובכך להפחית את שיעורי NAFLD בחצי.

מקור:

Yaskolka Meir A, et al. (2021) “Effect of green-Mediterranean diet on intrahepatic fat: the DIRECT PLUS randomised controlled trial.” Gut, November 2021. Vol. 70, Issue 11, p. 2085-2095. dx.doi.org/10.1136/gutjnl-2020-323106

נושאים קשורים:  מחקרים,  תזונה ים תיכונית,  שומן תוך-כבדי,  פוליפנולים,  מחלת כבד שומני לא-אלכוהולית
תגובות
אנונימי/ת
10.12.2021, 09:43

תזונה קטוגנית תביא תוצאות טובות יותר בהקשר לכבד שומני ושומן ויסצרלי.
מנסיון אישי ונסיון של מספר מטופלים שלי, תוך פחות משנה הראו שיפור ניכר במדדים, משקל, ל״ד, סוכר בצום, Ha1c, שומן בטני, כבד שומני, פרופיל ליפידים ועוד ..

10.12.2021, 11:35

אז מדוע אתה אנונימי ולא מפרסם את שמך?

אנונימי/ת
12.12.2021, 23:46

כי בשנתיים האחרונות מי שמדבר נגד הזרם המקובל , חוטף קשה !
לא באתי לשנות את העולם, מצפוני נקי , מטופליי בריאים זה הכי חשוב ! לא מחפש פרסום ותהילה