התפשטותו המהירה של זן האומיקרון לצד עדויות של דעיכת המנה השלישית של החיסון של חברת פייזר, הובילה את ישראל להמליץ על מנת בוסטר שנייה בינואר האחרון. מכון המחקר והחדשנות של מכבי (KSM) ערך מחקר רטרוספקטיבי בנתונים מותממים (באישור ועדת הלסינקי), כדי לבחון את יעילות המנה הרביעית כנגד הדבקה וכנגד מחלת קורונה קשה המובילה לאשפוז או תמותה. השבוע פורסם המאמר בכתב העת The BMJ.
עוד בעניין דומה
המחקר, בהובלת מנהלת מכון המחקר והחדשנות של מכבי (KSM), ד"ר טל פטלון, וסגנית מנהלת המכון, ד"ר סיון גזית, בחן את היעילות היחסית של המנה הרביעית אל מול השלישית בקרב כ-100 אלף מבוטחי מכבי שירותי בריאות בני 60 ומעלה, בין ינואר למרץ 2022. זוהי תקופת המעקב הארוכה ביותר שפורסמה עד כה על יעילות המנה הרביעית. המחקר בוצע במתודולוגיית Test Negative, אשר אינה מניחה כי אלו שלא נבדקו הם שליליים.
הממצאים העלו כי החיסון הרביעי מקנה הגנה נוספת הן כנגד הדבקה והן כנגד מחלה קשה לעומת המנה השלישית, אך הדעיכה ביעילות היחסית של מנת הבוסטר השנייה אל מול הראשונה מתרחשת בקצב מהיר יותר, ככל הנראה מהדעיכה היחסית של המנה השלישית אל מול השנייה.
כך, היעילות היחסית של המנה הרביעית כנגד הדבקה מגיעה לשיא לאחר כארבעה שבועות מהחיסון עם יעילות יחסית של 65%, אך לאחר כחמישה שבועות ההגנה יורדת לרמה דומה שנצפתה בתום שבוע מהחיסון, ובתום עשרה שבועות ל-22%.
עם זאת, היעילות היחסית של החיסון הרביעי כנגד תחלואה קשה נשמרת על מעל 72% למשך לפחות עשרה שבועות, שהיו תקופת המחקר. חשוב לציין כי מחלה קשה היתה אירוע נדיר (פחות מ-1%) הן בקרב מתחסנים בבוסטר הראשון והן בקרב מתחסנים בבוסטר השני.