מערכות מידע רפואי ממוחשבות

מערכת אופק - התיק הרפואי הווירטואלי

הערכת מערכת מידע מקוונת משולבת בתי חולים–קהילה

רקע
החל משנת 2005 מופעלת בשירותי בריאות כללית מערכת מידע מקוונת (אופק) משולבת בתי חולים־קהילה, המיועדת לייעל את הטיפול ולשפר את איכותו.

מטרות
לבחון את מידת שכיחות הצפייה במסכי אופק (מספר הכניסות למסכים), ואת השפעתו על מדדי איכות רפואיים וצריכת שירותים רפואיים.

שיטה
בחינת שכיחות הצפייה במסכי אופק באמצעות מעקב אחר נתוני ה־Track-log של המערכת; בחינת השינוי במדדי איכות רפואיים וצריכת שירותים רפואיים על־ידי השוואה 'לפני'־'אחרי' בין קבוצות ניסוי לבקרה.

תוצאות
שכיחות הצפייה באופק במרפאות הקהילה עלתה במאות אחוזים בין השנים
2006-2005, והמשיכה לעלות בשנים 2007 ו־2008 בשיעורים נמוכים יותר. במרפאות באגני אשפוז של בתי חולים עם אופק, שמיישמות את אופק באופן נרחב, הפחיתה מערכת אופק בדיקות דימות, ובדומה, אך במידה פחותה, בדיקות מעבדה, ושיפרה מספר מדדי איכות.

ההשוואה בין כל מרפאות הניסוי והבקרה באגני האשפוז של בתי־החולים שיש בהם מערכת אופק, ובקרב כל מרפאות המחקר, העלתה השפעה פחותה. בבתי־החולים עלתה הצפייה באופק בעשרות אחוזים מדי שנה. במחלקות הפנימיות חלה ירידה מובהקת בבדיקות המעבדה ובשלוש בדיקות טומוגרפיה מחשבית (CT) בקבוצת הניסוי (מאושפזים חברי כללית) בהשוואה לבקרה (מאושפזים אחרים).

בנוסף, במחלקות פנימיות עם שיעור צפייה רב באופק, נמצאה ירידה מובהקת חזקה יותר בבדיקות הטומוגרפיה המחשבית ובבדיקות דימות נוספת, וירידה מובהקת במספר הממוצע של אשפוזי יום ללא לינה בקרב קבוצת הניסוי לעומת השינוי בקבוצת הבקרה. במחלקות כירורגיה כללית לא נמצאו שינויים אלה.

מסקנות
אופק משפיע על חלק ממדדי התוצאה שבדקנו. הוא משפיע באופן שונה במרפאות הקהילה ובמחלקות בתי החולים, כאשר ההשפעה בקהילה ברורה יותר.

סיכום
המחקר תורם להערכה עד כמה הושגו המטרות אשר לשמן יושם אופק. בנוסף, המחקר תורם לפיתוח מדדים לבחינת ההשפעה של מערכות כגון זו, אשר עשויים לסייע בהערכת מגוון רחב של מערכות מידע רפואי ממוחשבות.

למאמר המלא באתר ההסתדרות הרפואית.

* פורסם לראשונה בכתב העת 'הרפואה' חוברת 2, פברואר 2011

נושאים קשורים:  מערכות מידע רפואי ממוחשבות,  מחקרים
תגובות