חדשות

ליצמן בדיון על סימון מוצרי מזון: "הכלכלה לא מעניינת - צריך לדאוג לבריאות אזרחי ישראל"

אתמול התקיים בוועדת הבריאות של הכנסת הדיון הראשון על תקנות סימון מזון במדבקות ירוקות או אדומות לפי ערכים תזונתיים, שיזם משרד הבריאות במטרה להילחם בהשמנת-יתר; נציג האיחוד האירופי אמר כי התקנות מחמירות מדי, אך שר הבריאות הודיע כי הוא נחוש לקדמן

השר ליצמן בטקס חנוכת מכון MRI חדש בבית החולים "המשפחה הקדושה" בנצרת (צילום: משרד הבריאות)

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הודיע אתמול (ב') בדיון הראשון שקיימה ועדת הבריאות של הכנסת בעניין תקנות סימון המזון, כי משרדו מבקש להמשיך ולעבוד על סעיפי התקנות המטילים אחריות סימון על המשווקים - ולכן אלה לא יובאו בינתיים לאישור הוועדה.

בדיון, שהיה לעתים סוער, התעמת שר הבריאות יעקב ליצמן עם הנספח הכלכלי של האיחוד האירופי בישראל, סנדור צ'לקובסקי, שאמר "איננו מתנגדים לרפורמה הזאת, אבל היא איננה הטובה ביותר שניתן להשיג. המודל הצ'יליאני (שאותו מנסה ישראל לחקות) הוא מאוד קיצוני. אנחנו מעוניינים להמשיך ולמכור מוצרי מזון לשוק הישראלי, אבל המחירים עלולים לעלות עקב הדרישה לסימון האריזות ולצרכן הישראלי יהיה פחות מבחר".

ליצמן השיב לו: "אנחנו נדרשים לצעדים קיצוניים, כיוון שמצב הסוכרת וההשמנה בקרב האוכלוסייה בישראל הוא מהגרועים בעולם. הכלכלה לא מעניינת אותי - אני צריך לדאוג לבריאות אזרחי ישראל. תוך 3 שנים גם אירופה תהיה שם".

עוד אמר שר הבריאות: "אנחנו עושים מהפכה, באמצעותה ידעו ההורים מה טוב ומה לא טוב לצרוך. נעשה זאת עד הסוף. לגבי הג'אנק פוד: זה שאי אפשר להדביק מדבקה על ההמבורגר, זה לא אומר שלא נציין את ערכיו התזונתיים. נשלח פקחים ואף אחד לא יחמוק מהביקורת ומהסימונים".

מנכ"ל משרד הבריאות: "בכל שנה יש עשרת אלפים אנשים שמתים כתוצאה מאורח חיים לא בריא, בעיקר תזונה והשמנה"

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), הדגיש: "אין בתקנות אלה רצון להתנגד לאיחוד האירופי. נתחשב בדעותיו. טובת הציבור הישראלי היא זו שעומדת לנגד עינינו". הוא פנה לנציגי יצרני המזון שנכחו בדיון: ואמר: "תייצרו על פי מה שאתם רוצים שהבן שלכם יאכל - ואז תראו שהעולם משתנה. הוועדה תעשה הכול כדי לקדם את נושא המזון הבריא. תוך שבועיים נתחיל בקריאת התקנות. נזרז את הפעלתן"

מנכ"ל משרד הבריאות הוסיף: "אנחנו נתקלים כבר עתה בילדים בני 5 עם סוכרת מסוג 2 וכבד שומני. בשנת 2004 עמד שיעור ההשמנה באוכלוסייה על 14%, היום אנחנו כבר עומדים על 25%. אינני מתרגש מהאיומים על התייקרות המוצרים. יש לשנות את תמהיל המוצרים ולייבא חומרים אחרים ומזינים יותר".

בר סימן טוב הציג עוד נתונים לגבי מגפת ההשמנה והסוכרת: "אנחנו רגילים להתמודד עם עומסים בחדרי מיון, עם גירעונות של בתי החולים וזיהומים אבל לא הסתכלנו מתחת לפנס. כיום אנחנו מתמודדים עם אחד הדברים הכי משמעותיים שמכתיבים את איכות החיים של כולנו. בכל שנה יש עשרת אלפים אנשים שמתים כתוצאה מאורח חיים לא בריא, בעיקר תזונה והשמנה. לפני שש שנים אחד מכל 3 ילדים בכיתה א' סבל מהשמנה. 6 שנים אחר כך זה כבר אחד מכל שלושה. בקרב השכבות הסוציו אקונומיות החלשות - המצב עוד יותר קשה.

"ישראל מובילה בצריכת סוכר בעולם, בני הנוער בארץ הם שיאנים בצריכת משקאות קלים. ישראל שנייה למקסיקו בתחלואת סוכרת. יש לנו 1,300 קטיעות איברים בשנה כתוצאה מסוכרת - 4 קטיעות ביום. למערכת הבריאות הרזה מבחינת משאביה אין פריבילגיה להוציא כל כך הרבה כסף - הוצאות עודפות - על אורח חיים לא בריא. ככל שה-BMI באוכלוסייה יותר גבוה ההשפעה הכלכלית על מערכת הבריאות יותר גבוהה".

בהמשך אמר: "המשרד לא שואף 'למלא את הסופר' במדבקות אדומות, אלא דורש שהיצרנים יורידו את כמויות הסוכר, המלח והשומן הרווי בפריטי המזון שלהם - וזאת כדי להימנע מסימון באדום. לפי תחשיב שנערך במשרד המהלך, בהנחה שיגרום לאנשים לבחור במוצרי מזון יותר בריאים, עשוי להביא למניעת מותם של עד 2,000 איש בשנה, ולחסכון של 600 מיליון שקל בשנה למערכת הבריאות כולה".

מזכ"ל איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית, ד"ר חגי לוין,, אמר: "מהפכה לא עושים בשלבים. יתקעו לה מקלות בגלגלים". הוא הציע להטיל "מס סוכר" על מוצרים מזיקים: "חייבים למסות מוצרים מזיקים כדי שלצרכן יהיה קל יותר לבחור את המוצר הזול והבריא יותר". כמו כן התייחס בדבריו גם להגבלת פרסום ושיווק –"כי לא ניתן לוותר עליו" .

יו"ר איגוד תעשיות המזון, שלום זיידלר: "תעשיית מזון ראויה איננה מסתמכת על מדבקות. אנחנו מדפיסים על האריזות. יש 40 אלף מספרים קטלוגים (מק"טים) שונים של מוצרי מזון. לוקח זמן לשנות את האריזות של כולם".

יו"ר ענף המזון באיגוד לשכות המסחר, ראובן שליסל, אמר: "לשנות אריזות זו עבודה קשה. מה יעשו היצרנים הבינלאומיים, שיש להם אותה אריזה לאותו מוזר - לכל העולם? זו תהיה (להם) הוצאה כספית ענקית".

מנכ"ל איגוד לשכות המסחר, דן כרמלי, אמר: "המהלך הוא כמו לשים פלסטר בלי דבק על גוף שצריך ניתוח עמוק. ההשפעה (של הסימון) תהיה רק על 2% מצריכת המזון, ומזון בריא עולה יותר כסף. אנחנו לא מטפלים בשורש העניין".

יו"ר ועדת ההיגוי בפורום לתזונה, ד"ר דורית אדלר, התריעה כי: "צריכה בלתי מבוקרת של מוצרים בעלי מדבקה ירוקה, לא תשפר את מגפת ההשמנה".

ח"כ אילן גילאון (מרצ) "יותר אנשים מתים מלחץ דם ומסוכרת מאשר מהאיום האיראני. אנשים צריכים פישוט (כדי לדעת) מהם המרכיבים של מוצר שהם צורכים - בלי להזדקק לפרשנים ומשפטנים". ח"כ מירב בן ארי (כולנו) העירה: "אני לא שותפה לחגיגה. אנחנו מעמיסים רגולציה על מפעלים בישראל ללא הרף".

התקנות המוצעות של משרד הבריאות

נושאים קשורים:  חדשות,  תקנות,  סימון מזון,  שר הבריאות יעקב ליצמן,  מדבקות,  ועדת הבריאות של הכנסת
תגובות

אני חושב שלא ניתן למנוע בעיות בריאותיות רק בקביעת תקנות וחוקים.
אלה בתבונה והבנה של צרכנים.

אנונימי/ת
22.11.2017, 12:15

ולצרכנים יהיה הרבה יותר קל להבין אם יהיה להם סימון ברור, לא לכולם קל להבין את משמעות רשימת הרכיבים שכתובה באותיות טל ומטר.
מעבר לכך, סימון המוצרים יגרום לחברות המזון לשנות את הרכב המוצרים כך שיהיה יותר בריא (או פחות מזיק) - בסופו של דבר כולנו נצא נשכרים.