התבגרות מינית

ההשפעה של וריאנטים בגן DLG2 על הפרשה לא תקינה של GnRH

החוקרים הצליחו להראות כי וריאנטים בגן DLG2, המקודד לחלבון PSD-93, מצויים בקרב מטופלים עם פנוטיפ של התבגרות מינית מאוחרת ובקרב משפחות עם היפוגונדיזם היפוגונדוטרופי מבודד

21.09.2020, 16:59
וריאנטים גנטיים, דנ"א (צילום: אילוסטרציה)

פעילות לא תקינה של נוירונים המפרישים הורמון משחרר גונדוטרופינים [GnRHי(gonadotropin-releasing hormone)] עשויה להוביל למגוון רחב של פנוטיפים החל מהתבגרות מינית מאוחרת ועד להיפוגונדיזם היפוגונדוטרופי מבודד (IHH - isolated hypogonadotropic hypogonadism). מטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות אטיולוגיות גנטיות חדשות למצבים מסוג זה.

החוקרים השתמשו בריצוף אקזומים בקרב משפחה מורחבת עם ביטוי אוטוזומלי דומיננטי של התבגרות מינית מאוחרת מאוד. בהמשך, החוקרים בדקו את ההשפעה של הווריאנטים על שורות תאים נוירונים המפרישים GnRH. בנוסף, החוקרים בדקו ווריאנטים באותם גנים במסגרת של עוקבה גדולה שכללה מטופלים עם IHH.

החוקרים הצליחו לזהות ווריאנט סלף (Missense) (F900V) ב-DLG2 (גן המקודד ל-PSD-93) שהופיע במקביל להתבגרות מינית מאוחרת. בבדיקה In vitro, נמצא כי הווריאנט הוריד את הביטוי של GnRH. החלבון PSD-93 הוא חלבון בסיסי ברצפטורים מסוג NMDA, סוג של רצפטור גלוטמט שידוע כי יש לו תפקיד בבקרה על ההתבגרות המינית בחיות מעבדה. החוקרים מצאו כי הווריאנט F900V פגע באינטראקציה בין PSD-93 לבין החומר הנקשר אליו, FyN, שתפקידו לזרחן את רצפטורי NMDA. בנוסף, החוקרים זיהוי ווריאנטים ב-DLG2, שמורידים גם הם את הביטוי של GnRH, בקרב שלוש משפחות שאינן קשורות זו לזו עם IHH.

החוקרים הסיקו כי ממצאי המחקר מצביעים על כך שווריאנטים ב-DLG2/PSD-93 גורמים להתבגרות מינית מאוחרת בהורשה אוטוזומלית דומיננטית ועשויים לתרום גם להתפתחות של IHH. כמו כן, על סמך תוצאות המחקר, החוקרים סברו כי הפתוגנזה קשורה במסלול אותות לא תקין של רצפטורי NMDA, שמוביל להפרשה מופחתת של GnRH.

מקור:

Jee Hee,Y. et al. (2020) Genetics in Medicine 22.

נושאים קשורים:  התבגרות מינית,  גונדוטרופינים,  היפוגונדיזם,  גנים,  מחקרים
תגובות