COVID-19 בישראל

מקדם ההדבקה ירד אך מוקדם להכריז על סוף הגל הנוכחי

על אף יציבות במספר החולים קשה, יועצי משרד הבריאות מזהירים מפני היפוך מגמה: "כאחוז מכלל האוכלוסיה הם נדבקים פעילים והתמותה מקורונה נמשכת"

בדיקות קורונה במתחם "מכבי" במודיעין. צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

פרופ' רן בליצר, ראש קבינט המומחים היועצים למשרד הבריאות בכל הנוגע למאבק בקורונה ועימו מומחים נוספים, ביניהם פרופ' דרור מבורך מ"הדסה", הזהירו אמש (ד') כי אמנם יש ירידה במקדם ההדבקה וכן בנתוני תחלואה נוספים, "אבל  עדיין מוקדם מדי להכריז חגיגית על סוף הגל הנוכחי".

בכך הגיבו פרופ' בליצר, ראש מערך החדשנות ומנהל מכון המחקר של שירותי בריאות כללית ופרופ' מבורך, מנהל מחלקת קורונה, על ציוץ אופטימי שהפיץ בסוף השבוע פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן שבו הדגיש כי מקדם ההדבקה ירד ל-0.95 – לראשונה למטה מ-1 R מאז יוני (אז עמד על 0.89) וכי המשמעות היא שיש התמתנות ובלימה במימדי המגפה. הבוקר (ה'), לפי דו"ח משרד הבריאות, ה-R אף ירד ל-0.83.

לדברי סגל, "נתוני התחלואה האחרונים (כפי שפורסמו על ידי משרד הבריאות אמש) אכן מעודדים, עם ירידה גם במספר המאומתים החדשים וגם במספר החולים הקשים החדשים. אולם, אסור לשכוח שספטמבר הוא חודש מאתגר גם בגלל פתיחת בתי הספר וגם בגלל ההתקהלויות באירועי החגים באווירה אינטימית משפחתית. אני מאמין שהחיסונים יצליחו לאזן את העליות שעשויות לנבוע מהאירועים האלו. צריך לעקוב אחרי הנתונים, וגם אם תהיה עלייה מסוימת, היא לא צפויה להערכתי להעביר אותנו מעבר לסף הספיקה של בתי החולים".

הבוקר הוסיף פרופ' סגל: "בשבוע האחרון היתה ירידה של כ-10% במספר החולים החדשים במצב קשה. זו העדות הכי אמינה לירידה בהיקף התחלואה, כיוון שאינה תלוי במספר הבדיקות היומיות הנעשות. גם המדדים התלויים בבדיקות מצביעים על ירידה בתחלואה אבל הם פחות אמינים. החגים הובילו לשינויים בהרגלים. ייתכן שמבצעי הבדיקות המהירות בבתי הספר ולקראת מפגשי החג עזרו באיתור תחלואה סמויה".

פרופ' בליצר שסייג הערכה זאת אמר: "אנו עדיין בנתוני שיא של הדבקות. כ-1% מכלל האוכלוסיה נדבקים פעילים. מספר כה גבוה של נדבקים מייצר הפרעה כבדה לשגרת החיים והלימודים. אין לדעת האם השילוב של לימודים וחופשה לסירוגין לא יעלה שוב את מספר הנדבקים".

עוד מסר פרופ' בליצר כי לפי נתוני "כללית" אחד מכל 170 בני 60 ומעלה שלא התחסנו התאשפז במצב קשה באוגוסט, וכשליש מתוך אלה שאושפזו מתו מקורונה - 52 מהחולים. תחילת החודש נפטרו 184. בערב ראש השנה נפטרו 15, בחג הראשון - 26 ובשני - 11.

פרופ' מבורך אמר: "הירידה במקדם ההדבקה היא בהחלט בשורה טובה, אף על פי שיש סיכוי לטעויות בחישובים משום שלא הובאו עדיין בחשבון החגים ופתיחת בתי הספר. מספר החולים במצב קשה הוא בסך הכל יציב אבל עדיין לא רואים ירידה משמעותית. לצערנו, גם התמותה נמשכת".

לצד הערכות אלו חזר ואמר פרופ' דורון גזית מצוות מומחי האוניברסיטה העברית כי הוא ועמיתיו אופטימיים. בדיווח ב"ידיעות אחרונות" הוא צוטט: "נמשכת מגמת הבלימה של ההתפרצות הנוכחית. מניין האשפוזים החדשים של החולים במצב בינוני וקשה הולך ויורד והתחזית שלנו שקצב זה ימשיך לרדת. המשך המגמה הנוכחית יוביל לירידה במספר המאומתים החדשים ל-5,000-2,000 ביום רק בתחילת אוקטובר. כדי שלא יהיה היפוך מגמה וחידוש ההתפרצות כפי שרואים בבריטניה בימים אלה, אין מקום בשלב זה להקלות במגבלות התו הירוק".

פרופ' נדב כץ ממכון רקח לפיזיקה וחבר צוות האוניברסיטה העברית אמר: "אנחנו עדיין בשיא התחלואה, אבל כעת רואים את הסימנים הראשונים של הירידה. כאשר מגיעים לשיא הגל - עדיין הכל מאוד סוער מבחינת נוכחות המגיפה. יש הרבה אנשים בבידוד, גם חולים רבים ולצערנו נפטרים רבים מהנגיף, אבל המגמה היא: מגמת היחלשות. להערכתנו נכון להיום, השיא כנראה מאחורינו מכאן אנו צופים שהנתונים יתחילו לרדת לאט".

לפי נתוני משרד הבריאות התקפים לבוקר זה (ה', 09:50) אתמול אובחנו 3,247 מאומתים חדשים ומחצות ועד מועד הדיווח הבוקר עוד 1,818. יום קודם לכן (7 בספטמבר) אובחנו 6,780 חדשים.

עוד לפי הדו"ח הנוכחי: במצב פעיל עכשווי נמצאים בישראל הבוקר 84,505 חולים-מאומתים. מתחילת המגיפה במארס 2020 נדבקו בנגיף 1,142,371. בבתי החולים מאושפזים 1,114. במצב קשה נמצאים 680 ובהם 227 במצב קריטי, כאשר 160 מונשמים.

הבוקר גם נמסר ש-יותר מ-144 אלף תלמידים וכ-4,000 עובדי הוראה נמצאים בבידוד מתוך 157,831 המבודדים בישראל. מתחילת המגיפה היו כבר בבידוד מעל 4.235 מיליון ישראלים. לא מן הנמנע שנתון זה כולל גם כאלה שהיו בבידוד יותר מפעם אחת עקב חשיפה לחולה או נשא של הנגיף.

נושאים קשורים:  פרופ' רן בליצר,  פרופ' דרור מבורך,  פרופ׳ ערן סגל,  פרופ' דורון גזית,  קורונה,  חדשות,  מקדם הבדבקה,  19-COVID
תגובות