חדשות

נמצא קשר בין טיפול פסיכולוגי להוצאות על שירותי בריאות אחרים

מחקר ישראלי חדש מצא: ה"חיסכון" של מערכת הבריאות בטיפולים פסיכולוגיים גורם להוצאת יתר על בדיקות וטיפולים רפואיים שניתן היה לוותר עליהם

מחקר שערכו ד"ר רפאל יונתן לאוס, פסיכולוג קליני מומחה במחוז ירושלים של ה"כללית" ומרצה במכללה למינהל, יחד עם מעיין אברג'ל מהאוניברסיטה העברית וד"ר רינה קופר-קזאז ממחוז ירושלים של ה"כללית", מצא כי יש קשר בין טיפול פסיכולוגי לבין הוצאות על שירותי בריאות אחרים כמו תרופות, ביקורים אצל רופאים שונים ובדיקות.

בשנה שלפני קבלת הטיפול הפסיכולוגי יש עלייה משמעותית בהוצאות הנ"ל אבל במהלך הטיפול הפסיכולוגי נרשמה ירידה משמעותית בהוצאות והירידה נשמרת לפחות שלוש שנים לאחר תום הטיפול הפסיכולוגי. על ממצאי המחקר דיווח הבוקר (ג') ב"ידיעות אחרונות" הדר גיל-עד ואדיר ינקו.

בין הנתונים שהובאו: בקרב מטופלים בתרופות פסיכיאטריות – בשנה שלפני הטיפול יש עליה ב-39% בהוצאות המטפל על התרופות (670 שקל ברבעון) ועם התחלת הטיפול יש ירידה בהוצאות ב-25% (570 שקל לרבעון).

בקרב מטופלים שלא נוטלים תרופות פסיכיאטריות: בשנה שלפני הטיפול הפסיכולוגי יש עלייה ב-32% בהוצאות אחרות על בריאות (294 שקל ברבעון) אבל בשנה הראשונה שלאחר תחילת הטיפול יש ירידה עד כדי 40 שקל ברבעון והחיסכון בהוצאות הבריאות במשך שלוש שנות הטיפול הפסיכולוגי יכול להגיע עד כדי 3,665 שקל.

ד"ר לאוס טוען כי ההיגיון הקליני מצביע על כל שיש לתת למטופלים שונים קודם כל טיפול פסיכולוגי ורק אם לא רואים שיפור בעקבותיו, להוסיף את הטיפול בתרופות. אולם, כאשר זמני ההמתנה לטיפול במסגרת הפסיכולוגיה הציבורית ארוכים, מטופלים מקבלים קודם כל תרופות, וזאת כאשר מצבם של רבים היה משתפר בעקבות טיפול פסיכולוגי עד שלא היו זקוקים כלל לתרופות שונות.

עוד דווח כי לפי סקר שערך פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית, בהשתתפות 288 פסיכולוגים בשירות הציבורי, ל-21% מהמטופלים ניתנה אבחנה פסיכיאטרית שאיננה מוצדקת או הולמת את מצבם ו-16% מהם קיבלו תרופות פסיכיאטריות שאינן נחוצות בהכרח.

המערכת, כך נראה, מעדיפה טיפול פסיכיאטרי כי הפגישות עם המטפל קצרות – מעקב של עשר דקות פעם בחודש או ברבעון ולא טיפול פסיכולוגי שבועי הנמשך 50 דקות. 68% מהפסיכולוגים דיווחו על הפעלת לחצים עליהם לסיים טיפולים ו-38% סיימו בגלל אילוצי המערכת ולא בעקבות שיקול הדעת המקצועי על מצבו הנפשי של המטופל.

נושאים קשורים:  פסיכולוגיה ציבורית,  תרופות פסיכיאטריות,  הוצאות על בריאות,  מחקר,  ד"ר רפאל יונתן לאוס
תגובות
18.05.2022, 16:27