דעות

החור שבגרוש מול המטופל במרכז

כאשר הערך העליון על פיו מתנהלת מערכת הבריאות הינו "יעילות וחיסכון" וכאשר הממשלה מתקצבת את מערכת הבריאות בחסר הגורם לגירעון שנתי של מיליארדי שקלים, החולה או המטופל מפסיק להיות במרכז

"התרענו על הפגיעה היומיומית בכבוד האדם ובפרטיותו, כאשר חולים מבוגרים שכבו ליד חדרי השירותים ובחדרי האוכל חשופים לעיני כל ללא פרטיות בשעות הקשות של חולי". צילום: האיגוד לרפואה פנימית

רבות נאמר ונכתב על הרעבתה רבת השנים של מערכת הבריאות על ידי ממשלות ישראל לדורותיהן. באופן פרדוקסלי, הורע מצבם של תושבי ישראל לאחר כניסת חוק ביטוח בריאות ממלכתי לתוקף בינואר 1995. אז היו 2.2 מיטות אשפוז ל-1,000 נפש, וכיום רק 1.79. אז, יכולנו להגיע לרופא מומחה תוך ימים, וכיום לעתים רק לאחר חודשים ארוכים.

אמנם, החוק מבטיח כיסוי ביטוחי לכלל תושבי המדינה וכן סל שירותים רחב המתעדכן במנגנון ייחודי אחת לשנה, אך זמינות השירותים הכלולים בסל הלכה ופחתה עם השנים. החוק הפקיד בידי קופות החולים את האחריות למתן השירותים "לפי שיקול דעת רפואי, באיכות סבירה, בתוך זמן סביר ובמרחק סביר ממקום מגורי המבוטח... שירותי הבריאות יינתנו תוך שמירה על כבוד האדם, הגנה על הפרטיות ושמירה על הסודיות הרפואית".

בעוד שבעבר התרענו על עוולות האשפוז במסדרונות המחלקות הפנימיות רק בחודשי החורף, הרי שבשנים האחרונות אנחנו נדרשים להתריע על כך במהלך יותר ויותר חודשים בשנה

אבל אף אחד לא הגדיר סבירות מהי. בחסות החוק, שהעניק את השליטה על בריאותינו לקופות החולים, נשלחו בעבר מבוטחי אחת הקופות מטבריה לבצע בדיקת MRI  בפתח תקוה, כי לא היה לקופה הסכם כלכלי עם בית החולים פוריה - האם במקרה זה התקיים מבחן המרחק הסביר? כך גם במקרה של מבוטחי קופה מסוימת, המתגוררים בחיפה, שנאלצו להמתין 14 חודשים לניתוח קטרקט בבית החולים רמב"ם, בעוד שבית החולים בני ציון יכול היה לספק את השירות תוך שלושה שבועות, אך היעדר הסדר כלכלי עם אותו בית חולים מנע זאת - האם במקרה זה התקיים מבחן הזמן הסביר?

ומה באשר לאיכות ולשמירת כבוד האדם?

אז הנה, זה 11 שנים, אנו הרופאים מתריעים על הכרסום המחמיר והולך בזמינות השירותים ואיכותם. התרענו על עוולת האשפוז הפסיכיאטרי, כאשר האוכלוסיה הכי מוחלשת נאלצת לישון על מזרנים על הרצפה בצפיפות בלתי אפשרית, או לנוח בצהריים שני מטופלים על מיטה אחת, מחובקים כפיות, כי אין מספיק מיטות.

התרענו על הפגיעה היומיומית בכבוד האדם ובפרטיותו, כאשר חולים מבוגרים שכבו ליד חדרי השירותים ובחדרי האוכל חשופים לעיני כל ללא פרטיות בשעות הקשות של חולי. התרענו על העומסים שהלכו וגברו וההמתנה שהלכה והתארכה בחדרי המיון ובמרפאות קופות החולים וגרמו להמתנות בלתי סבירות של חודשים ארוכים ואף יותר לרופאים מומחים בקהילה. ובעוד שבעבר התרענו על עוולות האשפוז במסדרונות המחלקות הפנימיות רק בחודשי החורף, הרי שבשנים האחרונות אנחנו נדרשים להתריע על כך במהלך יותר ויותר חודשים בשנה.

סיכוייו של תושב אזור העמק לשרוד אירוע מוחי עם נזק נוירולוגי מינימלי קטנים יותר מאשר של תושב חיפה או טבריה, שכן אין בבית החולים יחידת שבץ מוחי עם כל היכולות שיש בבתי החולים בחיפה

גם בימים אלה נלחמים הרופאים על איכות הטיפול הרפואי הניתן לתושבי האזור עליו הם מופקדים. רופאי בית החולים העמק החליטו להילחם בעבור הרחבת השירותים ושיפור איכות הטיפול הרפואי שאותו הם יכולים להעניק למטופליהם  שכן, סיכוייו של תושב אזור העמק לשרוד אירוע מוחי עם נזק נוירולוגי מינימלי קטנים יותר מאשר של תושב חיפה או טבריה, שכן אין בבית החולים יחידת שבץ מוחי עם כל היכולות שיש בבתי החולים בחיפה. כך, סיכוייה של תושבת העמק לקבל טיפול מציל חיים מהיר לאחר חבלת ראש קטנים יותר מאלה של תושבת נהריה הגרה ליד בית חולים שבו פועלת מחלקה נוירוכירורגית, שכן את תושבת העמק צריך לפנות לטיפול לבית חולים מרוחק.

כאשר הערך העליון על פיו מתנהלת מערכת הבריאות הינו "יעילות וחיסכון", כאשר ממשלת ישראל מתקצבת את מערכת הבריאות - הן את קופות החולים והן את בתי החולים - בחסר הגורם לגירעון שנתי של מיליארדי שקלים, הן לאלו והן לאלה, החולה או המטופל מפסיק להיות במרכז.

בעת הזאת, כשהמערכת הפוליטית שברירית ורותחת, ברצוננו להזהיר את הפוליטיקאים מימין ומשמאל: מערכת הבריאות לא תוכל להמשיך ולספק את השירותים הדרושים לאזרחי ישראל ללא יציבות, ללא תקציב וללא תכנית רב שנתית.

אז בואו נתאחד ונדרוש ממשלת ישראל את שמגיע לנו: רפואה איכותית ומצוינת הניתנת לנו בזמינות, במהירות ולפי בחירתנו. תנו לבתי החולים להתחרות ביניהם על מצוינות ועל איכות הטיפול הרפואי ולא על החיסכון בתקציב והחור שבגרוש! אנחנו הרופאים מסוגלים לעמוד באתגר, רק תנו לנו לקיים את המוטו של משרד הבריאות - בואו נחזיר את המטופל למרכז.

הכותב הוא מנהל היחידה לנוירוכירורגיית ילדים ב"שיבא", יו"ר ארגון רופאי המדינה, מ"מ יו"ר ההסתדרות הרפואית

(המאמר התפרסם לראשונה ב"ידיעות אחרונות")

נושאים קשורים:  מערכת הבריאות,  תקציב,  חדשות,  דעות,  שירותי רפואה,  המרכז הרפואי "העמק"
תגובות