חדשות

זיהום האוויר במפרץ חיפה אכן קשור לסיכון מוגבר לחלות בסרטן

הסיכון לסרטן במי שנחשפו לזיהום האוויר התעשייתי בארבעה העשורים האחרונים גבוה ב-6%-17% לעומת שאר האוכלוסיה | תחלואה עודפת נמצאה בסוגי הסרטן שד, ראש וצוואר, לוקמיה, מלנומה ובלוטת התריס

זיהום אוויר במפרץ חיפה (צילום: אילוסטרציה)

מחקר ביוזמת ובתמיכת משרדי הגנת הסביבה והבריאות מצביע שוב על הקשר שבין חשיפה של צעירים לזיהום האוויר התעשייתי במפרץ חיפה לבין סיכון מוגבר שלהם לחלות בהמשך החיים  בסוגים שונים של סרטן. נתוני המחקר מתייחסים לשנים 2012-1967. לאחר התקופה הזאת יש ירידה ברמת הזיהום באזור המפרץ.

הממצאים מחזקים הערכות קודמות של משרד הבריאות בדבר השפעותיה של התעשיה המקומית על בריאות הציבור. לא הובאו בחשבון בעבודת מחקר זו גורמים אחרים שיכולים להשפיע על בריאות הנבדקים, כמו עישון. דיווח ראשון על המחקר פרסם צפריר רינת ב"הארץ".

לפי ממצאי המחקר, בני 16 עד 20 שגרו בחיפה בשנים 1967 עד 2012 נתונים עדיין בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן לעומת שאר האוכלוסיה. שיעור הסיכון שלהם גבוה ב-6%-17%, בהתאם לרמת החשיפה לזיהום. סוגי הסרטן שנמצאה תחלואה עודפת בהם ושניתן לקשור אותם לזיהום תעשייתי הם סרטן השד בנשים, סרטן מערכת העצבים המרכזית, סרטן ראש וצוואר, לוקמיה, מלנומה וסרטן בלוטת התריס. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין החשיפה לזיהום  הזה לבין תחלואה עודפת בסרטן ריאות. ההסבר שניתן לכך: המחלה מתפתחת בגילים מבוגרים יותר. עוד נמצא במחקר שבמפרץ חיפה יש תחלואה עודפת באסטמה ובאלרגיות בהשוואה יחסית למי שאינם מתגוררים באזור.

את המחקר ערך פרופ' רענן רז מבית הספר לבריאות הציבור ומרכז הקיימות באוניברסיטה העברית, יחד עם פרופ' דוד ברודאי מהטכניון,  פרופ' גלעד טוויג מחיל הרפואה ומכון גרטנר, פרופ' ליטל קינן-בוקר מאוניברסיטת חיפה והמרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות וחוקרים נוספים. החשיפה לזיהום אוויר תעשייתי במפרץ הוערכה באמצעות מודל המבוסס על ריכוז גופרית דו חמצנית שנמדד בתחנות ניטור בשנים 2004-2002, באזורים שבהם ניתן היה ליחס במידה רבה את הימצאות הגופרית לפליטות מהתעשיה. גופרית דו חמצנית היא תוצר של שריפת דלקים, שבאותה תקופה שימשו את תחנת הכוח של חברת חשמל והמפעלים באזור.

לבחינת התחלואה בסרטן השתמשו החוקרים בנתוני חיל הרפואה, שהעריך את מצבם הבריאותי של בני 20-16 ילידי ישראל לקראת גיוסם לצבא. בסך הכל כללה אוכלוסיית המחקר 2,187,317 צעירים, 59% מהם גברים. המעקב אחרי מצבם הבריאותי החל עם גיוסם לצה"ל והסתיים במועד שבו אובחנו אצל נבדקים אלה מחלת סרטן, או שמתו או עברו את גיל 20.

נושאים קשורים:  זיהום תעשייתי,  מפרץ חיפה,  חדשות,  מחקר,  מחלת הסרטן
תגובות