חדשות

רפורמה בריאותית מקיפה בצה"ל: מעבר לרפואה דיגיטלית מרחוק

הרפורמה כוללת קיצור משמעותי בזמן ההמתנה לטיפול, רכישת מכשיר אולטרסאונד לכל גדוד והקמת מרפאות חדשות ומרכז רפואי גדול בערבה | חיילים שיגזימו בבקשות ל"גימלים" ייחסמו ע"י בוט

בדיקת דם לחייל. צילום: דובר צה"ל

צה"ל הכריז על רפורמה דיגיטלית ושירותית נרחבת בחיל הרפואה, שתאפשר קיצור משמעותי בזמני ההמתנה לקבלת טיפול, במיוחד בידי רופאים מומחים, וביצוע סדרה ארוכה של פעולות באמצעים דיגיטליים. כך לדוגמה, יוקם מוקד דיגיטלי רפואי לשעות אחר הצהריים וחיילי צה"ל יוכלו למשוך תרופות באופן עצמאי, להיפגש וירטואלית עם רופא, לבדוק את עצמם ועוד.

הרפורמה כוללת גם את הגדלת מערך בריאות הנפש, שיפור הציוד והתנאים במרפאות, הוספת טכנולוגיות המייעלות את תהליכי הבדיקה ואת הכשרת צוותי הרפואה, ובנוסף, מעבר מיטבי לדיגיטל - מהזמנת תורים, דרך אבחון רפואי ועד משיכת תרופות והקמת עשרות מתחמי רפואה מרחוק. בנוסף, יוקמו מרפאות חדשות וישופצו 117 מרפאות קיימות, חלק מהשירותים יועברו למיקור חוץ. כמו כן, יוקם מתחם רפואי מצויד באמצעים מתקדמים בערבה, שיחסוך את הצורך לבזבז שעות נסיעה ארוכות למרכז, וחדרים ייעודיים לרפואה מרחוק ביהודה ושומרון.

בין האמצעים הרפואיים שיירכשו, הוחלט על רכישת 90 מכשירי אולטרסאונד ידניים למרפאות הצה"ליות תחת הסיסמה "אולטרסאונד לכל גדוד," והתבצע שדרוג של כ-500 אמבולנסים המכילים ציוד רפואי מתקדם יותר מהנוכחי.

"היעד שהצבנו לעצמנו הוא להקל כמה שיותר על המשרת (בצה"ל) במעבר בין מערכת הבריאות האזרחית לצה"ל, ולהפוך אותו לנגיש וידידותי," אמר קצין הרפואה הראשי, תא"ל פרופ' אלון גלזברג. "לכן אנחנו בתהליך של שינוי תרבותי בחיל מקצה לקצה".

המפגשים הוירטואלים עם הרופאים יתקיימו במתחמים (קפסולות) המיודעים לכך, שיוקמו ב-22 מוצבים ובסיסים. קפסולות אלו יכללו מכשירים המסוגלים לבצע בדיקות רפואיות שונות, לדוגמה בדיקת אוזניים, סטטוסקופ ועוד. כך יוכל החייל לבדוק את עצמו בהכוונת הרופא בזמן אמת. שלושת המתחמים הראשונים יוקמו כבר בספטמבר הקרוב בשיזפון, בסיירים ובחטמ"ר מנשה, ובחצי שנה הבאה יוצבו כולם בהדרגה.

גם מתן "גימלים" לחיילים יטופל. לפי נתוני חיל הרפואה, בשנה שעברה התקיימו 2,558,283 מפגשים בין רופאים למשרתים בצה"ל, על אף שמדובר באוכלוסיה צעירה ובריאה. בהתאם לנתונים חריגים אלה הוחלט להתחיל בתכנית נסיונית הכוללת "בוט" שישיב לשאלות החיילים ויפנה אותם לטיפול רפואי אנושי, ובמקרים אחרים, לתת גימ"לים.

צה"ל הגיע למסקנה שהדרך להתמודד עם הבעיה היא להגביל את מכסת ימי המחלה שיוכל חייל לקבל באמצעות ה"בוט", שאף יחסום חייל שמוציא גימ"לים באופן סדרתי. חיילים בטירונות ובהכשרות לא יוכלו להשתמש בטכנולוגיה זו.

בתחום בריאות הנפש, נפתחו עוד 18 תקני קב״נים ושלושה פסיכיאטרים בחלוקה ליחידות צה״ל השונות, לפיקודים ולמרפאות. הוספת התקנים תצמצם משמעותית את זמן ההמתנה של החיילים מתוך הבנה שבפנייה לגורם בריאות הנפש, אורך ההמתנה הוא קריטי. כן תתאפשר לראשונה קביעת תור לקב״ן באמצעות אפליקציית זימון התורים של חיל הרפואה, בדיסקרטיות מלאה.

טכנולוגיה מעניינת נוספת היא סימולטור ייחודי שמיועד להכשרת צוותי רפואה. הסימולטור מתחבר למשקפי מציאות מדומה, שדרכם אפשר לראות ולשמוע את כל התסמינים של הפצוע ולהציע טיפול מיטבי. כך לדוגמה, כדי לדמות פגיעה מרסיס, הפרמדיק יסתכל על הבובה דרך משקפי המציאות המדומה, יראה דם במקומות הרלוונטיים, ישמע את אנקות הכאב של המטופל ויוכל לפעול על פי תגובתו.

נושאים קשורים:  חיל הרפואה,  צה"ל,  פרופ' אלון גלזברג,  חדשות
תגובות
03.08.2022, 19:18

עוד בדיחה מחיל הרפואה....
לא בוט ולא סטטוסטופ דיגיטלי ישבור בעית מוטיבציה .
צה"ל מעדיף להתעלם מהפתרון הפשוט ביותר שקיים מיום אפס - לקבוע\לתקן בחקיקה שבימי מחלה ספורדים (ללא אישפוז, אין אינדקציה להורדת פרופיל כו') הפז"מ לא ידפוק...